8 vinkkiä oman ajan ja somen johtamiseen

sosiaalinen media valmennus
Bullet journal ja 10 syytä lopettaa kaikki sometilit nyt -kirjat

Kysyin helmikuussa Tulevaisuuden uutiskirjeessä:
• Mikä on suurin haaste digitaalisessa markkinoinnissa ja myynnissä?

• Mikä on suurin este tavoitteen toteutumiselle?


Vastaajien mielestä suurin haaste on ajanpuute. Tässä joitain vastauksia.

  • Ei ole aikaa
  • Ajan- ja strategian puute 
  • Löytää aikaa

Sain kyselyyni erittäin hyödyllistä palautetta ja tulen tämän kirjoituksen jälkeen bloggaamaan vastaajien kysymyksiin vastaten ainakin kolmesta eri aiheesta, kuten  sisältösuunnitelma sosiaaliseen mediaan, sisältömarkkinointistrategia ja digitaalisten kanavien valinta. Ja syvempää tietoa tulee verkkokoulutusten muodossa. 

Kiitos vastaajille! Olette parhaita!

Tunnistan ja samaistuin ajankäytön ongelman: some koukuttaa, mutta pois ei voi lähteä, sillä siellä ne asiakkaatkin ovat. Somesta tulee niin liidejä kuin diilejä. Itsekin havahdun aika ajoin somen koukuttavuuteen ja teen ryhtiliikkeitä, kunnes taas huomaan viettäneeni TikTokissa hyvän tovin. Some kaikkine kanavineen ja koukuttavuuksineen lienee 2021 erittäin vahva syy ajanpuutteeseen. Koska aika siellä kuluu huomaamatta.

Aika on kuitenkin demokraattinen ja tasapuolinen, meillä kaikilla on sitä aivan yhtä paljon. Mutta, mihin sen ajan käyttää, onkin sitten ratkaiseva kysymys. 

Aihe on myös mielessäni ja kovin mieluinen, sillä vietin suurempien tavoitteiden parissa syksyn 2020. Päätin vihdoin keikauttaa tekemiseni päälaelleen.

Kahdeksan vinkkiä oman ajan johtamiseen ja sosiaalisen median käytön rajoittamiseen.

1. Aamu, ilta ja yö ilman puhelinta

Osta herätyskello. Älä vie puhelinta yöpöydälle kuin hätätapauksessa tai matkoilla. Kun puhelin ei ole käden ulottuvilla sängyssä, yöunesi on heti parempaa etkä aloita tai lopeta päivääsi somen selailuun. Ota aamun ja illan parhaat hetket itsellesi.


Ja hei, etsinnässä on kaunis design herätyskello. Jos olet löytänyt sellaisen, olen kiitollinen vinkistä. Digitaaliset kellot ovat susirumia ja design-kellot vanhanaikaisia patterivirityksiä joiden viisarien käyntiääni on herkkäuniselle painajainen. Palkitsen hyvät vinkit ilmaisella tunnin konsultaatiolla, sillä oma kelloni on 25 vuotta vanha ja vetelee viimeisiään. Olen googlaillut. Olen ihan tosissani. :-) 

2. Hanki dopamiinisi muualta 

Sovi ihan itse itsesi kanssa aikoja, jolloin suljet puhelimen kokonaan. Itselläni lauantai on hyvin usein päivä, jolloin keskityn täysillä itseeni, puolisooni, kotiini, iäkkäisiin vanhempiini, jälkikasvun hemmotteluun tai luontoretkeen tai mihin huvittaa. Yksi päivä viikossa tekee jo terää ja kunhan pääset alkuun, voit myös laajentaa viikkoon vuodessa tai kuukaudessa tai kuukauteen. 

Kokeile! Huomaat, että somettoman päivän aikana ja sen jälkeen pystyt keskittymään. Toki jos olet pahasti koukussa, näet myös miten riippuvainen olet ja voit tosissasi ryhtyä muuttamaan elämääsi. Some-lakoista ei kannata tehdä mitään suurta numeroa, senkuin vain suljet puhelimen ja palaat taas ihmisten ilmoille muina naisina tai miehinä. Et ole huomannut minun somettomia aikojani, koska en huutele niistä turuilla ja toreilla. 

Facebookin Euroopan toiminnoista vastaava johtaja Aura Salla korostaa myös jokaisen omaa vastuuta palvelun käytöstä. Tutustu Marja Sannikan ohjelmaan. 

3. Poista hälytykset

Poista kaikki hälytykset ja viestit kaikista some-palveluista. Ei yhtään ilmoitusta Facebook-tykkäyksestä, Linkedin-kommentista tai Twitter-seuraajasta. Eikä tietenkään mitään muutakaan pimpelipompelia tietokoneelta työpäivään.

Koska, sinä johdat somen käyttöäsi ja se tarkoittaa, että hoidat somen julkaisut ja keskustelut, verkostoitumisen ja reagoinnit silloin olet varannut aikaa juuri niille duuneille.


4. Pistä rajat 

Tutki ensin kännykkäsi Ruutuaika. Montako minuuttia tai tuntia vietät kännykkäsi kanssa päivittäin? Tieto voi olla järkytys.

Neljä tuntia päivässä ei ole harvinainen luku.

Voisiko sitä aikaa lyhentää? Aseta rajoituksia, käyttötaukoja, appirajoituksia. Minulla toimii mainiosti Instagramissa 30 minuuttia päivässä rajoitus. Instagramin käyttörajoitus löytyy -> Asetukset -> Oma toimintasi -> Aika - Instagramissa vietetty aika. Samasta löydät Hallinnoi aikaasi - Aseta päivittäinen muistutus. 
Tee tämä heti!

5. Bujoilu

Suunnittele ajankäyttöäsi pidemmällä aikavälillä. Ota käyttöön kynä ja  muistikirja ja Bullet Journal. Se onkin hieman isompi muutos elämänhallintaan. Muistikirjan luoja Ryder Carroll tiivistää:

Jäsennä menneisyytesi, järjestä nykyisyytesi, suunnittele tulevaisuutesi.

Aloitin bujoilun tammikuun 10. päivä 2021 ja jo nyt voin sanoa, että se on parasta elämässäni vuosiin. Jos olet muistikirjojen käyttäjä ja tykkäät kirjoittaa käsin, tästä tutustumaan. Kuullostaako hullulta, että digiosaaja suosittelee vanhanaikaista, analogista metodia?  Juuri siksi itse tykkään Bullet Journalista, vaikka se vaatii aikaa, se myös antaa: aikaa ajatuksille ja tunteille, pidemmän tähtäimen suunnitelmille ja vapauttaa tietokoneen ja kaikkien ohjelmien houkuttavuudesta. Tietotekniikka ja datan kerääminen ja kaikki sähköiset palvelut ovat loistavia - tiettyyn pisteeseen asti, mutta oman luovan tilan ottaminen on tässä ajassa elintärkeää. 


6. Noudata rutiineja

Luo aikataulut ja tekemisen painopisteet ja keskity sitten niihin. Jos päätät että teet some-sisältöjä maanantaina klo 9-11, niin silloin teet sen. Et jää odottamaan inspiraatiota tai fiilistä. Sitä ei tule. 


7. Hyödynnä Business Suite (Creator Studio)

Jos ja kun olet sisällöntuottaja, asiantuntija ja yrittäjä, hyödynnä teknologiaa.

Niputa samankaltaiset tekemiset samaan aikaan. Suunnittelu, kirjoittaminen, asiakashankinta ja esimerkiksi somen sisällöt. Facebookin Creator Studio, joka on nyt osa Facebookin Business Suitea on todella hyvä työkalu, sillä luot julkaisut Facebookiin ja Instagramiin selaimelta: videot, kuvat, linkit ja tekstit, jopa storyt.  Aikatauluta ja tee iso kasa julkaisuja valmiiksi ja ajasta ne samalla julkaisujonoon.

Kerralla koko kuukausi, puoli vuotta tai viikko. Säästät aikaa ja hermojasi ja järjestelmällisyys pakottaa sinut pois haahuilusta ja sisällöntuotannosta joka ei ole tavoitteidesi mukainen.

Miksi esittelen vain Business Suiten? Koska valtaosa yrityksistä tekee myynnit Facebookin ja Instagramin kautta. Business Suitessa teet kaikkein helpoimmin orgaaniset julkaisut ja testaat yleisölläsi mikä sisältö toimii, mikä ei. On paljon muitakin julkaisutyökaluja, kuten Buffer, Hootsuite ja Sprout Social ja julkaisujen tekeminen ja niputtaminen onnistuu mainiosti niilläkin. 

Tutustu Business Suiteen.

8. Jos mikään muu ei auta - tuhoa sometilisi

Tuhoa kaikki sometilit nyt on teknologiaguru Jaron Lanierin 2019 ilmestynyt kirja. Hän väittää onnellisen elämän löytyvän, kun ihminen sulkee kaikki sosiaalisen median tilinsä lopullisesti. Viiltävän älykäs Tuhoa kaikki sometilisi nyt -kirja pakottaa tarkastelemaan omaa suhdettasi someen. Kirjan provosoivat väitteet [vapaa tahtosi on mennyttä, some tekee sinusta kusipään, some tappaa empatiakykysi] herättää paljon ajatuksia ja vaikka päätyisitkin jatkamaan somessa - kuten minä - niin suhtaudut siihen tämän kirjan jälkeen terveen epäluuloisesti ja kylmän viileästi. Et anna somelle kaikkea, et ainakaan rakkaimpiasi.

Sosiaalisen median kanavat ovat yksityisten yritysten hallinnassa ja olet niiden yrityskulttuurin ja moraalikäsitysten armoilla. Tämän tekstin kirjoitushetkellä Facebook on sodassa Australian hallituksen kanssa, emmekä voi tietää miten tämä ja muidenkin hallitusten vaatimukset Facebookille tulevat vaikuttamaan Suomessa. 

Extravinkki

Soita mummolle, äidille, asiakkaalle tai lapselle. Tai minulle! Se on arvokasta ajankäyttöä. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024