Brändäyksen kaava

henkilöbrändi valmennus
Brändäyksen ikoni Chanel no 5

(Sinun brändisi)

on maailman ainut (kategoriassasi)

joka auttaa (kohderyhmääsi) 

saavuttamaan (mihin brändisi on tarkoitettu) 

jotta (miksi kohdeyleisösi käyttää brändiäsi) 

Helppoa kuin mikä?! Kaava on petollisen simppeli, mutta haastava. Brändisi on valmis, kun saat sulkuihin määritettyihin kohtiin oikeat vastaukset. Tämä ei oikeasti ole yrittäjyytesi helpoin nakki, mutta kun olet saanut homman valmiiksi, se helpottaa sekä sinua että asiakkaitasi ja ovi menestykseen on avattu. Lupaan. Kaava toimii niin henkilöbrändin kuin yritysbrändin asemointiin. 

Käyn kaavan kohta kohdalta läpi. Tämä pettämätön kaava on minusta kaikkien brändäyskaavojen äiti ja toimivin. Löysin sen Puolakan/Maandagin kirjasta The Only Book You will Ever Need of Branding.

Aloitetaan

Ensin keksit nimen (sinun brändisi). Paras on lyhyt, helppo kirjoittaa ja lausua ja toimii verkossa ja selainrivillä sekä jää mieleen. Kuten FutureMarja😁  tai Uber tai Airbnb tai Wolt tai TikTok tai MTV tai Antti Tuisku, Kaisu Jouppi tai Ponsse.

Sitten valitset kategorian (kategoriassasi). Tämä on supertärkeää, sillä jos et tee sitä, asiakkaat määrittelevät itse useita kategorioita ja brändisi hajoaa useisiin tuotekategorioihin. Jos olet miettinyt miksi joku brändi on kirkkaampi kuin muut, kategoriakin siis merkitsee. Kategoria voi olla esimerkiksi kahvila, liikuntakeskus, lelujen verkkokauppa, sisustusblogi, some-kouluttaja tai digimarkkinointitoimisto. Samalla saat kartoitettua kilpailijat. Jos et löydä sopivaa, voit perustaa uuden kategorian, kuten Uber perusti sovelluksella toimivan taksipalvelun. Tässä tapauksessa olet kunnianhimoinen ja kasvuun suuntaava start-up joka kerää pääomaa sijoittajilta.

Kohderyhmä

Kenelle brändisi on tarkoitettu (ostajapersoona tai kohderyhmä). Jos yrität olla kaikkea kaikille, et ole mitään kenellekään. Eli valitse yleisösi heidän tarpeidensa mukaan. Mikä heitä pelottaa, inhottaa tai turhauttaa? Mikä heitä auttaa tai mitä mitä he rakastavat, mikä on intohimo ja kiinnostuksen kohde? Piirrä tai kuvaa eri persoonat ja puhuttele heitä. Esimerkiksi Minna Parikka ja Parikan kengät puhuttelee naisia joilla on halua leikitellä kengillä ja erottua. Tunnistan jopa kollektiivisen fanien surun, kun Parikka ilmoitti lopettavansa brändinsä.

Tavoite

 (mihin brändisi on tarkoitettu)

Mihin kohdeyleisösi käyttää brändiäsi, mihin he tarkkaan ottaen pyrkivät brändilläsi? Onko se muutos jota tarjoat (parempi digiosaaminen kuten FutureMarjalla) vai viihtyminen elokuvien parissa kuten Finnkinolla, urheiluvaatteet kuten Nikella? Tavoitekohdassa erottautuvat uniikit etusi ja nämä on niitä seikkoja, jotka sinulla pitää olla kohdillaan ja tikissä paremmin kuin muilla, eli maailman paras. 

Miksi - motiivit

Tärkein tulee viimeisenä (miksi kohdeyleisösi käyttää brändiäsi). Tämän tulee täyttää kohderyhmäsi syvimmät odotukset ja tarpeet, myös tiedostamattomat. Eli pureudu motiiviin ja motivaatioon. Tässä määrittyy myös hintatasosi. Mitä kohdeyleisö on valmis maksamaan ja mitä he saavat vastineeksi? Miksi olemme valmiita maksamaan Chanelin hajuvedestä tai mainituista Minna Parikan kengistä? 

Lopuksi inspiraatiota Facebookista ja FutureMarjan brändin määrittelystä.


 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024

Kuin kaksi Marjaa - rikoskumppanit Nousiainen-Nousiainen

Mar 13, 2024