Vinkkejä alan vaihtajalle

henkilöbrändi sosiaalinen media valmennus
Nainen rannalla auringonlaskussa. Marja Nousiainen etätöissä Teneriffalla.

Oletko työskennellyt nykyisessä työpaikassasi rakentaaksesi asiantuntijuuttasi  ja hyvän maineen? 

Kun lähdet kokoushuoneesta, tiedät mitä muut sanovat: Hän on tehokas kehityspäällikkö, hän on taitava myyjä tai hän on erinomainen some-kouluttaja.

Mutta, entä jos sinulle nouseekin halu ja tarve hypätä uudelle alalle? 

Me ihmiset vaihdamme työpaikkaa, toimialaa, haluamme uusia haasteita, merkityksellisempää ja arvojemme mukaista työtä tai enemmän vaikutus- ja päätäntävaltaa. Muutos on väistämätöntä.

Monille juuri nyt nimenomaan väistämätöntä, koska koronapandemia vei työpaikan tai uskon omaan alan tulevaisuuteen.

Joskus alanvaihto on totaalinen ja iso,  kuten sijoituspankkiirista joogaopettajaksi tai lentäjästä kaupan kassaksi. Usein se on jotain lisää tai täydennystä nykyiseen työhön tai pienempi muutos nykyisen työnantajan leivissä. 

Me määrittelemme itsemme sen mukaan mihin tunnemme olevamme kykeneviä, kun taas muut, ne ulkopuoliset, tuomitsevat meidät sen mukaan mitä olemme tehneet. 

Tämä ristiriita sisäisen maailmasi ja muiden näkemysten välillä johtaa epäuskoisiin ja vähätteleviin kommentteihin, kun kerrot ajatuksistasi  ja toiveistasi. Tässä onkin alanvaihtajan suurin  kompastuskivi. Ethän jää näiden ulkopuolisten mielipiteiden vangiksi, vaan kuuntele omaa sisäistä ääntäsi ja luo oma muutospolkusi luottamalla omaan sisimpääsi. 

Sinut tunnetaan jonkin alan osaajana. Sitten ilmoitat haluavasi jotain ihan muuta. On luonnollista, että muut vastustavat. Muutosvastarintaa esiintyy eniten lähipiirissä. 

Itsekin olen siirtynyt rahoitusalalta viestintään, osin puhtaan sattuman kautta, koska rahoitusyhtiö meni konkurssiin. Mutta äkkipysäys olikin tervetullut, sillä olin vasta silloin kypsä kuuntelemaan mitä oikeasti haluan tehdä. Ja kun työpaikka kirjaimellisesti meni alta, olin pakotettu tekemään nopeita ratkaisuja. 

Olen pitkään toiminut yrittäjänä ja näen, että kaikki edelliset työni ja alat, joilla olen toiminut ovat antaneet yhä uusia mahdollisuuksia oppia uutta ja kerryttää lisää hyvän päälle. Olen toiminut rahoitusneuvottelijana ja konsulttina pankissa ja rahoitusyhtiössä, tiedottajana video- ja leffabisneksessä, viestintäkonsulttina, viestintätoimiston hallituksen puheenjohtajana.  Yrittäjänä ja yritysten hallitusjäsenenä tarvitsen monenlaista osaamista ja kaikki oppimani on tarpeellista.

Olen auttanut monia ihmisiä kirkastamaan omaa ajatteluaan ja suuntaamaan kohti uutta, hakemaan työpaikkaa tai vahvistamaan oman yrityksensä suuntaa ja tavoitteita. Siksi näen, että alanvaihtajan on tärkeää käydä viisi askelta läpi. 

Kun päätös alan vaihdosta on kypsä, toimi heti. Älä jää jossittelemaan tai odottamaan inspiraatiota. Tee nopeita päätöksiä, sillä vain kokeilemalla voit tietää mikä toimii ja mikä ei. 

1. Määrittele päämäärä, tutki mitä et osaa ja opettele

Uudelleen brändäys ei ole helppoa, ainakaan jos et tee kunnon suunnitelmaa, sillä epäjohdonmukaisuus hämmentää sekä sinua itseäsi että lähipiiriäsi. Tutustu opiskelumahdollisuuksiin, haastattele kiinnostavan alan osaajia ja pyri tapaamaan johtajia kysyäksesi  kaikesta mahdollisesta etukäteen. Ole utelias ja ota selvää.

Jos  mietit oman työpaikkasi sisällä siirtymistä eri tehtäviin tai alemmaksi organisaatiossa, ota selvää vuorottelu- ja opintovapaista ja etsi itsellesi hyvä mentori.  

Kun käytät aikaasi kunnolliseen suunnitelmaan ja pysyt siinä, saat myös helpommin ihmiset puolellesi ja voit edetä askel kerrallaan. Uuden alan opettelu ei ole vain teknistä osaamista. Jos haluat siirtyä esimerkiksi videomarkkinoinnin tekijäksi, sinun täytyy osata muutakin kuin videoiden tekniset kuviot. Tee itsellesi osaamiskartta ja täydennä osaamistasi laajasti ja johdonmukaisesti. Mitä paremmin hallitset uudella alalla tarvittavia asioita, sitä varmempi olet julkistamaan uutta brändiäsi. Tässä mentori on kullanarvoinen. Ulkopuolinen näkee vahvuudet paremmin.

2. Mikä on tavoitteesi mukainen voima, jolla haluat erottua muista? Minkä päälle investoit energiaa, aikaa ja rahaa, jotta saavutat tavoitteesi? 

Mikä on sinun ainutkertainen myyntilupauksesi, jonka ihmiset muistavat?  Hissipuheesi, jossa on korkeintaan kolme lausetta? 

Miten edellisen urasi lupaus suhtautuu uuteen? Mitä voit ottaa vanhasta uuteen reppuusi mukaan? 

Eräs tuttu työskenteli aiemmin kaupungin organisaatiossa ja edisti vuoropuhelua asukkaiden, kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun virkamiesten välillä. Mitä arvoa tällä näkökulmalla oli, kun hän siirtyi infran suunnitteluyritykseen, insinöörivaltaiseen taloon?

Tuttavani sanoi: “Te suunnittelette ja teette, mutta minä tiedän miten lopputulos näkyy ja tuntuu asukkaan arjessa.” Käyttäjän näkökulma oli hänen keinonsa iskeä jalka oven rakoon ja siirtyä toiselle alalle.

3. Luo kertomus jolla yhdistät uuden ja vanhan osaamisesi 

Kirjoititko aiemmin palkittuja talouskolumneja ja nyt haluatkin arvioida ravintoloita? Tai oletko ansainnut ja tehnyt tulosta markkinoinnin johtamisessa ja nyt käynnistät hyvinvointialan startuppia? 

Kuinka monella hyvinvointialan osaajalla on rautainen markkinointitausta? Kun aloitat vahvasti kertomuksesi, saat uskottavuutta ja käännät sen ainutlaatuiseksi vahvuudeksi.  

Tästä erinomainen esimerkki Suomessa on Tiina Veijosen muutostarina yritysjohtamisesta ja tapahtumatuotannosta hyvinvointialan yrittäjäksi, My Body & Balance.

Aiempi osaaminen oli kullanarvoista erityisesti koronan iskiessä studion livetunteihin.  Tiina Veijosen oivallus bisneksen kääntämisestä päälaelleen oli yrityksen pelastus: treenit siirtyivät kotiin, ne ovat ilmaisia osallistujille ja isot yritykset maksavat koko lystin. 

Ja vaikka työuransa alussa oleville ei ole vielä kertynyt kokemusta, monet nuoret ovat olleet asiakaspalvelutehtävissä. Asiakaspalvelukokemus onkin tärkeä näkökulma mihin tahansa työhön, vai oletko kuullut joskus yrityksestä, jossa asiakkaat eivät olisi tärkeitä? 

4. Esittele itsesi ensin lähiverkostollesi ja myöhemmin koko maailmalle

Kun olet jo hyvässä vauhdissa matkalla kohti uutta uraasi, uudet kontaktit ottavat sinut avosylin vastaan, sillä he eivät tunne menneisyyttäsi. 

Tiukempi paikka on sosiaalinen verkosto, jossa sinut tunnetaan. Tämä verkosto on kuitenkin kriittisen tärkeä, sillä nämä ihmiset tuntevat sinut ja ovat parhaita suosittelijoitasi ja mahdollisesti reitti uuteen työpaikkaan.

Yleensä ihmisiä kiinnostaa lähinnä oma napa, emmekä me ole kiinnostuneita saatikka perillä missä kukin verkostomme jäsen juuri nyt menee. Mielikuvat toisesta ihmisestä voivat olla monen vuoden takaa ja sehän on vain luonnollista, koska monien ihmisten verkostoissa on helposti tuhansia ihmisiä. 

Tarkista, että kaikki sosiaalisen median kanavasi ovat ajantasalla ja uuden tavoitteesi mukaisia. Jos olet tekemässä isoa muutosta, tarvitset uuden verkkosivun. Pidä huolta, että informoit tärkeintä verkostoasi soittamalla tai lähettämällä kullekin henkilökohtaisen viestin. Massaviestit eivät ole tehokkaita, sillä ne usein jäävät huomiotta. 

Mieti strategisesti myös uuden alan julkistamista. Onko tarjolla projekteja, joihin voisit päästä mukaan ja jossa voit näyttää kykysi ja osaamisesi, tai voitko kehittää sellaisia itse? Vapaaehtoinen työskentely poliittisissa kampanjoissa tai hyväntekeväisyydessä on yksi korkean profiilin tapa luoda uusia kontakteja ja kerryttää uusia taitoja. 

Itselleni Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen perustaminen ja sen viestinnän ja sosiaalisen median suunnittelu ja toteutus on laajentanut valtavasti verkostoa, kasvattanut ymmärrystä ja osaamista niin yhteiskunnasta ja somesta kuin vapaaehtoistyöstä ja asukasaktivistimista.  Monen vuoden vapaaehtoinen työ avasi ovet myös Suomen tasavallan presidentin kutsumana ja linnanjuhliin. Se on ollut  oiva keino näyttää osaamista sosiaalisen median ammattilaisena.

 

5. Osoita, että olet vaivan arvoinen

Taidealan opiskelijoilla on aina ollut portfolio mukana ja valmiina näytettäväksi. Liike-elämässä pitäisi olla samoin. Jos sinun taidoistasi ei ole konkreettista näyttöä, en voi tietää miten hyvä olet tai mitä osaat. Vaikka pitäisin sinua erinomaisena tyyppinä, minun pitää pystyä luottamaan siihen, että sinä teet hyvää työtä asiakkaiden kanssa. 

Erityisesti digitaalisessa ajassa sinusta löytyy monenlaisia osumia verkosta eikä vanha brändisi täysin katoa. Henkilöbrändäys on sinun elämäsi hakukoneoptimointia ja verkostoitumista. Mitä enemmän verkostossasi on ihmisiä, sitä paremmin he kokevat sinut arvokkaaksi ja löytävät sisältösi. Silloin on todennäköisempää, että uusi brändisi tulee tunnetuksi, tunnistetuksi ja löydetyksi. 

Viimeistään tässä kohdassa blogi, podcastit, videot ja muut sisällöt astuvat esiin. Samoin sosiaalisen median kanavat. 

  1. Varmista, että sinun nimelläsi on varattuna domain, verkkotunnus.
  2. Käynnistä sisällöntuotanto, esimerkiksi blogi
  3. Pidä huolta siitä, että sisällöt ovat arvokkaita. 

Arvo voidaan mitata esimerkiksi sillä, että olet hyödyksi ja autat ihmisiä ratkaisemaan jonkun ongelman tai tekemään jotain paremmin. Autat ihmisiä toteuttamaan muutoksen, jota he haluavat. 

Jos tässä vaiheessa kuulet lauseen: Voin hyvin nähdä sinut tuossa tehtävässä tai tekemässä tuota, tiedät, että olet onnistunut.

Selvitä testin avulla persoonasi vahvuuksia. Persoonabränditesti

Lähdeaineistona omat kokemukset ja viitekehyksenä Harward Business Review / Reinventing you.

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024