Näin esiinnyt asiantuntevasti ja luontevasti Teamsissa tai Zoomissa

digimarkkinointi esiintyminen henkilöbrändi valmennus
 

Onko sinulla rimakauhua esiintyä Zoomissa tai Teamsissa, ylipäänsä etäyhteyksin? Jännittääkö joka kerta oman osuuden hoitaminen ja teknisissä kuvioissa pärjääminen? Pelkäät että mokaat tai nyt paljastuu miten käsi olet tekniikassa. 

Monet jännittävät tekniikkaa niin paljon, että oma osuus -sisältö- jää retuperälle. Yleisö kuitenkin aistii tunnelmat ja tulee paikalle juuri sisällön, esiintyjän takia. Siksi kannattaa paneutua muutamiin seikkoihin. 

Ensin kaikkein tärkeimmät kuuluuhan ääni ja näkyyhän kuva?  Varmista, että yleisö kuulee sinut ja sinä kuulet yleisön ja että näköyhteys toimii kameran avulla. Ole mukana kasvoillasi, äänelläsi, persoonallasi, sillä sinä olet muille se syy olla mukana ja sinä itse olet parasta mitä voit tarjota yleisöllesi. Esityksen lukeminen ja läpikäyminen eivät jätä tunnejälkeä. 

Olen oppinut, että ihmiset unohtavat mitä sanoit, he unohtavat mitä teit, mutta he eivät koskaan unohda mitä sait heidät tuntemaan. 

Käyn tässä läpi mm. tekniikkaa, ääntä, kuvaa, valaistusta, apuvälineitä näihin kaikkiin, ympäristöä, esiintymistä ja pukeutumista sekä ilmeitä ja eleitä. 

TEKNIIKKA

Tekniikka on kuitenkin vain tekniikkaa ja sitä voi ja kannattaa opetella. Opettele perustoiminnot Teamsista, Zoomista tai siitä alustasta, jota teillä käytetään.  Jos voit valita, käytä sellaista etäkokous- tai webinaarialustaa, jonka tunnet parhaiten. Jos et, ota perusteet haltuun ja kysy rohkeasti muilta. Jatkossa työelämä toimii jotenkinsakin hybridimallilla, joten tekniikan opettelu ei ole turhaa, vaan sijoitus tulevaisuuteen. 

Opi Teamsin perusteet verkossa

Zoom
Tukikeskus, sisällöt englanniksi.

Zoomista löytyy paljon tietoa myös suomeksi, esimerkiksi Jamkin käyttöopastus

Tai mene YouTubeen ja kirjoita hakukenttään: Teams / Zoom/ haluamasi sovellus ja täsmennä kysymykseen mitä haluat oppia: perusteet, näin otan käyttöön, tai jotain muuta. Huomaat, että YouTube on pullollaan videoita joista parhaimpien avulla opettelet tekniikkaa. 

Yksi suosikeistani teknisten kuvioiden avaajana on Esa Riutta, joka lupaa, että opit jotain uutta joka päivä.

ÄÄNI

Varmista, että ympäristön kaikki hälyäänet on vaiennettu, tietokoneen ja puhelimen hälytykset, kodinkoneet tai perhe 😉

Jos tila on hyvin kaikuisa, kokeile auttavatko matot, huovat, verhot tms poistamaan kaikua. 

Paras ympäristö äänen osalta on podcast-studio. Ne on yleensä vuorattu akustolevyillä ja verhoja ja mattoa löytyy. Tällaisessa tilassa tehty ääni kuulostaa vastaanottajan päässä miellyttävän pehmeältä. Rakenna kotistudio ja vältä kova ja kaikuva ääni. Ota matot ja peitot ja verhot käyttöön.

Varmista tietokoneen tietosuoja-asetuksista, että olet valinnut mikrofonin myös Teamsille ja Zoomille. Tämä koskee erityisesti Mac-käyttäjiä, joihin itsekin kuulun. 

Näin teet

  • Avaa Järjestelmän asetukset
  • Valitse Suojaus ja tietosuoja
  • Valitse Tietosuoja-valikosta Mikrofoni vasemmassa reunassa
  • Varmista, että Microsoft Teams tai Zoom on valittu

Pääosin aina käytät tietokoneen mikrofonia, jos olet sopivassa tilassa ja lähellä. Ulkoisilla mikrofoneilla, nappikuulokkeilla ja muillakin on paikkansa. Ulkoisella mikrofonilla varmistat äänenlaadun ja voit rentoutua. Muista laittaa mikrofoni päälle! 

Kuinka usein olet aloittanut kokouksen kysymällä: kuuluuko ääni? Ole ammattimainen ja tarkista asia ilman kysymystä. Tässä Esa Riutan vinkki: Näin varmistat, että ääni kuuluu

KUVA

Luonnollisesti kokouksessa tai esityksessä käytät tietokoneesi kameraa. Varmista, että valinnat ovat kunnossa tietokoneen asetuksissa. Katso yltä asetukset. 

Kuva on lähes yhtä tärkeä kuin ääni. Mutta yleisö antaa helpommin anteeksi kuvan heikon laadun kuin heikon äänen. 

Luottamuksen rakentamiseen ja fiiliksen luomiseen tarvitaan ihminen kasvoineen, ilmeineen ja kaikkine ominaisuuksineen. Siksi suosittelen aina kameran käyttöä. Minusta tuntuu, että ihmisten selitykset heikosta netistä ja kaistan riittävyydestä ja sitä kautta kameran käytön vältteleminen on enemmän laiskuutta ja tekosyy. 

Varmista, että yleisö ei joudu katsomaan sieraimiasi ja kaksoisleukaasi alaviistosta. Nosta tietokone ja kamera silmiesi tasolle. Käytä alustana kirjoja tai tietokoneen jalustaa. 

Minä käytin kirjoja. Kuva ennen. Huomioi, että kannattaa kirjoittaa KAMERA - jotta tulisi varmemmin katsottua sinne. Muitakin muistutuksia olen vuosien varrella käyttänyt tallennuksesta ruudunjakoon. 

kunnes löysin Desireen. Kuva jälkeen. 

VALAISTUS

Jos istut ikkunan edessä ja ikkuna jää selkäsi taakse, vaihda toisinpäin. Ikkunasta tuleva luonnonvalo on kasvoillesi paras valaistus. Selän takaa puolestaan tuleva valo on myrkkyä sinulle ja yleisölle. Pahimmassa tapauksessa olet musta möhkäle kuvaruudussa. 

Jos ja kun luonnonvalo ei riitä, hanki lisävaloa. Kattolamppu ei ole ratkaisu, sillä ylhäältä päin tuleva valo tuottaa kasvoillesi varjoja ja näytät helposti “vanhalta ja väsyneeltä”. Kohdevalo toimii paremmin, mutta toki kuvausvalot ovat napakymppejä. 

Esimerkiksi rengasvalo, ring light on nopea, edullinen ja helppo tapa valaista kasvoja. Käännän usein valon hieman sivulle, sillä on ikävää että silmälaseissa näkyvät valorenkaat. 

Jos haluat kunnolla panostaa, osta tehokkaat lisävalot. Itse käytän tällaista Falcon Eyes lisävalosettiä ja niissä on se hyvä puoli, että talviaikaan yksi tällainen toimii aamuisin kirkasvalolamppuna. 

Varmista, että työympäristö on rauhallinen eikä kukaan näy takanasi kuvassa - housuissa tai housuitta. Taustakuvat pelastavat sinut niissä hetkissä, kun joudut työskentelemään perheen tai työyhteisön keskellä. 

Ohje Zoomin taustakuvan vaihtamiseen.

PUKEUTUMINEN

Oma pukeutumisesi vaikuttaa fiilikseesi. Kannattaa panostaa, myös alaosiin, sillä monilla meistä itsevarmuus ja luottamus rakentuvat myös pukeutumisella. Vältä raitoja ja valkoista väriä. Käytä lempivärejäsi - niitä jotka antavat energiaa ja hyvää mieltä. Jos olet yrittäjä, valitse yrityksesi värin. Jos sinulla on sähköpöytä, nosta se ylös ja seiso yleisön edessä. Saat fiiliksen esiintymiseen paremmaksi. 

ESIINTYMINEN

Aloita vahvasti, harjoittele etukäteen napakka esitys ja panosta ensimmäisiin sekunteihin.  Jos olet yrittäjä, erityisen tärkeää on hissipuheessa kertoa kuka olet mitä tarjoat kenelle ja miksi. Mikä on sinun palvelulupauksesi - mistä haluat että sinut tunnetaan? Kerro se.

Koeta päästä samalle aaltopituudelle yleisösi kanssa. Jos on keino luoda fiilistä että olemme samassa tilassa, se on yhteisön ja luottamuksen rakentumisen kannalta oleellista.

Katsekontakti

Muista katsoa kameraan! Voit toki vilkaista ruutua ja yleisöä tarvittaessa, mutta esiintyessäsi katso kameraan, koska silloin yleisö näkee silmäsi ja heille tulee tunne, että katsot heitä. Voit merkitä kameran muistilapulla tai muulla symbolilla,  jotta muistat sen. 

Jos olet tilaisuuden juontaja tai esiintyjä, varmista, että yleisö tietää mitä esityksessä tapahtuu, mikä on aikataulu ja miten ja milloin yleisö voi osallistua. 

TILAISUUDEN PELISÄÄNNÖT

  • Tilaisuuden ohjelman kertomisen
  • Aikataulun
  • Tauot
  • Käytännöt keskustelulle ja vuorovaikutukselle, chat vai kysymällä
  • Mikrofonit, kamerat - kiinni vai auki? 
  • Tilaisuuden tallentaminen
  • Materiaalien jakamisen 
  • Avaintunnisteiden avulla tilaisuuden annin jakaminen somessa
  • Miten tästä eteenpäin

TREENAAMINEN

Jos olet epävarma, harjoittele. Voit järjestää Teams tai Zoom-kokouksen joko yksinäsi tai kollegan kanssa ja siinä voit tarkistaa miltä näytät, miltä tausta näyttää, riittääkö valo, miten ruudunjako ja esityksesi toimii ja paljon muuta.

ILMEET JA ELEET 

Ruudun kautta ilmeitä ei näe eikä tunne kuten livetapaamisissa, joten pieni liioittelu ei tee huonoa. Päin vastoin.

Kokeile hymyillä leveämmin ja useammin, nauraa ääneen, jos suinkin mahdollista. Nyökyttely muiden puheenvuorojen aikana luo myös tunnetta mukanaolosta. Teen itse emojeja käsimerkeillä ja otan kädet mukaan. Välitä tunnetta, kerro miltä tuntuu. Kysy kysymyksiä ja kuuntele. 

 Löydät esiintymisvinkkejä myös videolla. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024